New England Session IPA

19 februari 2019

De weergoden zijn ons uiterst goed gezind! Het moet nog maart worden en we zijn al gezegend met ons eerste echte terrasweekend. Met meer goed weer op komst, zijn we nu al helemaal voorbereid op een heerlijk voorjaar. De New England Session IPA van Brouwerij Noordt hebben kan daarom niet op de wisseltap ontbreken; een echte terrastopper!

IPA's zijn de afgelopen jaren enorm in trek. De Britse biersoort heeft in no-time de Amsterdamse horeca veroverd en kan anno 2019 op geen enkele bierkaart ontbreken. De IPA vindt zijn oorsprong echter al veel langer geleden.

Toen de Britten niet alleen de menukaarten in Amsterdam veroverden, maar een flink deel van de wereldkaart bezetten, moest er overal in het Britse Rijk bier gedronken worden. Eind 19e eeuw was het Britse Rijk op haar hoogtepunt en India was destijds een van haar grootste en belangrijkste koloniën. De Britse Pale Ale's moesten vanuit het moederland per schip naar de koloniën verscheept worden, maar door de lange reistijden (bijna vijf maanden) was dit bier heel moeilijk goed te houden. De eilandbewoners bedachten hierop iets slims: er werd extra hop en alcohol toegevoegd aan de Pale Ale zodat deze langer houdbaar blijft. Dit zou de geboorte worden van de IPA - India Pale Ale. Door de toevoeging van extra hop krijgt de IPA haar kenmerkende bittere nasmaak.

De IPA's uit New England zijn net wat anders dan de traditionele IPA. De Amerikaanse versie is een stuk fruitiger en troebeler dan een gewone IPA. Hierdoor is de kenmerkende bittere nasmaak van de IPA een stuk zachter met tinten van tropisch fruit. Het maakt dit biertje van Noordt een stuk frisser en beter doordrinkbaar. De New England IPA van Noordt is daarnaast ook nog eens een Session, wat simpelweg betekent dat het bier een laag alcoholpercentage heeft. Ideaal voor op het terras dus!

Kortom, de NEIPA van Noordt is een lekker fruitige IPA met slechts 3% alcohol en we tappen hem graag voor je. Tot snel op het zonnigste terras van Amsterdam!